زمان تقریبی مطالعه: 3 دقیقه
 

آرامش در خانه (قرآن)





قرآن کریم در آیاتی خانه را مکان آرامش یافتن معرفی نموده و آن ار نیز نعمتی خدادادی معرفی می‌کند.


۱ - آرامش خدادادی



خانه، محل آرامش از جانب خداوند است.
"والله جعل لکم من بیوتکم سکنـا.. و خدا برای شما از خانه هایتان محل سکونت (و آرامش) قرار داد... "
یعنی خدا است که بعضی و قسمتی از خانه‌های شما را محل سکونت و آسایش و آرامش شما قرار داد. مفسرین میگویند. لفظ (من) به کسر میم که در جمله فوق است برای تبعیض می‌باشد. و این معنی صحیح است (زیرا کلیه یک دستگاه و یک سرویس یک خانه محل سکونت و آرامش نیست بلکه قسمتی از آن، مورد این نوع استفاده قرار میگیرد. و ما بقی آن، مورد استفاده‌های دیگری هستند- مؤلف- کلمه (بیوت) جمع (بیت) به معنی اطاق، یا خانه است، و ماده (بیتوته) که این کلمه از آن گرفته شده است در اصل به معنی توقف شبانه میباشد. از آنجا که انسان از اطاق و خانه خود بیشتر برای آرامش در شب استفاده می- کند کلمه (بیت) به آن اطلاق شده است
[۲] نجفی خمینی، محمد جواد، تفسیر آسان، ج۹، ص ۲۵۵.


۲ - نعمت خدادادی



آرامش در خانه، نعمتی خدادادی است.
"والله جعل لکم من بیوتکم سکنـا... • ... کذلک یتم نعمته علیکم.. و خدا برای شما از خانه هایتان محل سکونت (و آرامش) قرار داد... • ... گونه نعمتهایش را بر شما کامل می‌کند، شاید تسلیم فرمان او شوید! "
حقا نعمت مسکن از مهمترین نعمتهایی است که تا آن نباشد، بقیه گوارا نخواهد بود.
کلمه" بیوت" جمع" بیت" به معنی اطاق یا خانه است، و ماده" بیتوته" که این کلمه از آن گرفته شده است در اصل به معنی توقف شبانه می‌باشد، و از آنجا که انسان از اطاق و خانه خود بیشتر برای آرامش در شب استفاده می‌کند، کلمه" بیت" به آن اطلاق شده است.
توجه به این نکته نیز لازم است که قرآن نمی‌گوید: خانه شما را محل سکونتتان قرار داد بلکه با ذکر کلمه" من" که برای تبعیض است می‌گوید:
قسمتی از خانه و اطاقهای شما را محل سکونت قرار داد و این تعبیر کاملا دقیقی است چرا که یک خانه کامل خانه‌ای است که دارای مرافق مختلف باشد از محل سکونت گرفته تا محل توقف مرکب و انبار برای ذخیره‌های لازم، و سایر نیازمندیها.
و در پایان آیه به عنوان یک تذکر و هشدار می‌گوید: " این گونه خداوند نعمتش را بر شما تمام می‌کند شاید در برابر فرمان او تسلیم شوید" (کذلک یتم نعمته علیکم لعلکم تسلمون).
این طبیعی است که انسان با بررسی نعمتهای مختلفی که وجودش را احاطه کرده بی اختیار به یاد آفریننده نعمت می‌افتد و اگر کمترین حس قدردانی و شکرگزاری در درونش باشد بیدار می‌گردد و به سراغ بخشنده نعمت می‌رود و به شناخت او می‌پردازد.
گرچه بعضی از مفسران، کلمه نعمت را که در آیه فوق آمده محدود به بعضی از نعمتها مانند نعمت آفرینش و تکامل عقل و یا توحید و یا نعمت وجود پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌واله دانسته‌اند، اما روشن است که نعمت در این آیه معنی وسیعی دارد همه اینها و غیر اینها را شامل می‌شود، و این تفسیرهای محدود از قبیل تفسیر به مصداق واضح و روشن است.

۳ - پانویس


 
۱. نحل/سوره۱۶، آیه۸۰.    
۲. نجفی خمینی، محمد جواد، تفسیر آسان، ج۹، ص ۲۵۵.
۳. نحل/سوره۱۶، آیه۸۰.    
۴. نحل/سوره۱۶، آیه۸۱.    
۵. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۳۴۳.    
۶. مکارم شیرازی، ناصر، تفسیر نمونه، ج۱۱، ص۳۴۷.    


۴ - منبع



مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۱۲، ص۲۹۴، برگرفته از مقاله « آرامش در خانه »    


رده‌های این صفحه : آرامش | خانه | موضوعات قرآنی




آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.